Çok miktarda yiyecek alıyorsunuz ve kısa sürede bozuluyor mu? Bir haftada 5 kilo domates yemek ve 5 kutu süt içmek oldukça zor bir görev. Çoğumuz tasarruf etmek için ve markete sık gitmemek için toptan almayı seviyoruz, peki bu kadar çabuk bozulmalarını nasıl önleriz?
Bu fikirler tam size göre! İşte insanları yiyecek bozulmasından kurtaracak 25 ipucu!
1 – Soğanların bile taze görünmek için kadın çorabına ihtiyacı vardır.
Soğanlar kadın çorabında saklanırsa sekiz aya kadar taze kalabilirler. Onları ayırmak için aralarına birer düğüm atın.
2- Patatesleri, soğanları ve elmaları ayrı tutun.
Bu üç ürünü bir arada tutmak daha çabuk bozulmalarına neden olacaktır.
3 – Küflü yumuşak meyvelere son.
Küften kurtulmak için yumuşak meyvelerinizi (çilek, kiraz, dut vs.) eve getirir getirmez onları sirke ile yıkayın.
4- Bal ömür boyu dayanır.
Bal zamanla katılaşıp rengi dönse de, ömür boyu dayanan bir yiyecektir. Onu serin bir yerde ve sıkı kapatılmış bir kavanozda saklayın.
5 – Bozuk süt aslında o kadar da bozuk değildir.
Süt kıvamı değişse bile üç ay dayanır. Hala son kullanma tarihi geçmiş sütü içemeyeceğinizi mi düşünüyorsunuz? O zaman sütü kendi kabında dondurun ve kullanmak istediğiniz zaman eritin.
6 – Bir yıllık çırpılmış yumurta mı istiyorsunuz?
O halde yumurta sarılarınızı dondurucuda depolayın. Yumurtaları bir kasede şeker ya da tuzla karıştırıp hava geçirmez poşete koyup dondurucuya atın.
7- Artan domates salçasını dondurun.
Bütün bir kutu salçayı ne sıklıkla kullanıyorsunuz? Tariflerin çoğu ufak bir miktar kullanmanızı söylüyor, kalan salça da buzdolabında çabuk bozuluyor. Taze tutmak için artan salçayı sandviç poşetine koyup onları küçük parçalara ayırın.
8 – Taze otları koruyun.
Otları seviyorsunuz, ancak çürümelerinden nefret ediyorsunuz. Taze otları zeytin yağına koyup dondurun. Bu otlar dondurucudayken kuruyup kahverengiye dönmelerini engelleyecektir.
9 – Muzun uçlarını streç folyoyla kaplayın.
Muzlarınızın dört gün daha taze kalmalarını istiyorsanız, her bir muzu birbirinden ayırıp uçlarını streç folyoyla sarın.
10 – Alüminyum folyo pişmiş lazanyadan da fazlası.
Kerevizi, brokoliyi ve lahanayı dört haftadan fazla süre dayanması için alüminyum folyo ile kaplayın.
11 – Doğrayın, Kaynatın, Dondurun!
Eğer bir kilo havucu bitiremeyeceğinizi düşünüyorsanız, onu doğrayın, sıcak suda kaynatın ve buzdolabı poşetlerine koyun. Meyve ve sebzelerin çoğu dondurulabilirler.
12 – İşte dürüm diye buna denir!
Lahana ve diğer yeşillikleri kağıt havlu ile dürüm yapın. Böylelikle nemleri gidecektir ve daha dayanıklı hale geleceklerdir.
13 – Zencefili taze tutun.
Bir çorba kaşığı dolusu rendelenmiş taze zencefili parşömen kaplı bir tepsiye koyup dondurucuya atın. Tepsiyi zencefiller donana kadar dondurucuda tutun. Sonra zencefili hava geçirmez torbaya koyup tekrar donducuya atın.
14 – Domatesler üşümeyi sevmezler.
İnsanlar domatesleri buzdolabına koymanın onları taze tutacağını düşünürler. Ama domateslerin oda sıcaklığında saklanmaları gerekir. Onları altına kağıt havlu serilmiş bir kaba koyup saplarının ön tarafa bakmasını sağlayın, böylece üst kısımları da zarar görmeyecektir.
15 – Elmalar aslında ömür boyu dayanırlar.
Elmalar altı aydan fazla süre taze kalabilirler, -1 ile 1 derece arasında nemli bir ortamda saklanırlarsa tabi. Elmaları buzdolabınızın sebzeliğinde depolayın ve çürümeye başlayanları da ayırmayı unutmayın.
16 – Havuçlarınızı kum havuzunda muhafaza edin.
Mutfağınıza kum getireceğinizi düşünmüş müydünüz hiç? Kök sebzeleri nemli kum ya da talaş tozunda saklamak onların birkaç ay daha taze kalmalarını sağlayacaktır.
17 – Dana kıymayı parçalara ayırın.
Kıymanızı dondurup çözmektense, onu belirli ölçülerde ayırın ve dondurucuya koymadan önce buzdolabı poşetlerine koyun.
18 – Çökeleğinizi döndürüyor musunuz?
Çökelek ya da ekşi krema kapları buzdolabınızda baş aşağı durursa daha uzun süre dayanacaklardır. Bu teknik, yiyeceği bozan bakterinin çoğalmasını engelleyen bir vakum oluşturuyor.
19 – Plastik kaplarınızı atın.
Onun yerine yiyecek saklamak için cam kavanoz kullanın. Bu cam kaplar leke tutmuyorlar ve yiyeceğin daha uzun süre dayanmasına yardımcı olabiliyorlar.
20 – Kimse “Plastik peynirin tadını seviyorum,” dememiştir.
Peynirinizi parşömen kağıdında saklarsanız daha uzun süre sağlam kalıp aromasını koruyacaktır.
21 – Taze ananası baş aşağı saklayın.
Ananasın yapraklı kısmını koparın, ananasınızı baş aşağı çevirin ki dibe çökmüş olan şeker dağılsın. Böylece ananasınız uzun süre taze kalacaktır.
22 – Buzdolabınız çalışıyor mu?
Buzdolaplarının çoğunun derecesi 3 derecedir, ancak bu derece 1-2 dereceye yiyecek dayanıklılığını arttırmak için düşürülebilir.
23 – Marul daha uzun süre dayanabilir.
Marulunuzu cam bir kavanozda muhafaza ederseniz daha uzun süre taze kalacaktır.
24 – Bırakın yeşil soğanlar büyüsün
Bir kap suda saklandıkları zaman yeşil soğanlar üç kat daha uzun süre dayanabilirler. İhtiyacınız olan miktarı budayın, sonra bırakın büyümeye devam etsinler.
25 – Kekinizi yapın ve o da uzun süre dayansın
Kek tezgahın üstünde birkaç gün, buzdolabında haftalarca ya da dondurucuda aylarca taze kalabilir. Kekin bozulmasını önlemek için açık kalan kısımlarına bir dilim ekmek koyun.
Artık yiyeceklerin çabuk bozulmasından endişe etmenize gerek kalmadı. Bu ipuçları tam da yiyecekleri aylarca ya da haftalarca taze tutmanın yollarını arayan aile ve arkadaşlarla paylaşmak için. Paylaşın!