Kategoriler
Anne - Çocuk Psikoloji Psikoloji

İyi Çocuklar Yetiştirmek İçin 6 İpucu

pets-are-good-for-kids

Pek çok ebeveyn teknolojinin çocuklarını nasıl mahvettiğinin söylenmesinden bıktı.

Dijital dönemin anne ve babaları da çocuklarının dikkatlerini çekmek için artan rekabetten, ve her sayfada ya da fare tıkında yeni fikirler ve harika çocuklar yetiştirmek için yeni endişeler olduğunun gayet farkındalar.

asdasd

Ama modernlik çılgınlığı altında, ahlaklı çocuk yetiştirmenin temelleri pek  değişti denemez.

Ebeveynler çocuklarının amaçlarına ulaşıp mutlu olmalarını istiyorlar, ama Hardvard araştırmacıları bunun fazla nezaket ve empati ile olmak zorunda olmadığına inanıyorlar. Birkaç test edilip onaylanmış stratejinin çocuklarınızı istediğiniz gibi hedeflerine yönelmiş ve ahlaken düzgün yetiştirmek için hala varolduğunu söylüyorlar. İşte size altı pratik ipucu:

1 – Çocuklarınızla takılın.

mother-son-handwasing-f0314bc2d5a13fe7341f402aa87f67bb

Bu her şeyin özü gibi. Çocuklarınıza biraz vakit ayırın, onlara kendileri, dünya ve ona nasıl baktıklarıyla ilgili ucu açık sorular sorun, ve aktif olarak verdikleri cevapları dinleyin. Sadece çocuğuzu sıradışı yapan tüm o şeyleri öğrenmekle kalmayacak, aynı zamanda onlara başka bir insana nasıl değer vermeleri ve onu nasıl önemsemeleri gerektiğini de öğretmiş olacaksınız.

2 – Önemliyse yüksek sesle söyleyin.

kidsteamwork-81144c208392c327d83e346f3bfb60f9

Araştırmacılara göre, “Çoğu ebeveyn ve bakıcı çocuklarının özen göstermesinin önemli bir öncelik olduğunu söylese de, çocuklar sıklıkla bu mesajı almıyorlar.”Bu yüzden bunu onlarla söylediğinizden emin olun. Böylece bunun ayak uydurmaları gereken bir şey olduğunu anlayacak, çocuklarınızın nasıl takım çalışması, iş birliği ve iyi bir insan olmaları üzerinde çalışan öğretmenler, koçlar ve o tarz insanlarla iletişim kuracaklardır.

3 – Çocuğunuza bir şeyi nasıl halledeceklerini gösterin.

kidsoccer-1f4f05cb5f7f7c22377ee72b409cdc23.png

Onları etkilenecek insanları hesaba katmaları gereken karar alma süreçlerinden geçirin. Örneğin, eğer çocuğunuz bir spor veya başka bir aktiviteden çıkmak istiyorsa, onları sorunun kökünü bulma konusunda cesaretlendirip takıma olan sorumluluğunu göz önüne aldıklarından emin olun. Sonra çıkmalarının asıl çözüm olup olmadığını farketmelerinde yardımcı olun.

4 – Yardımseverlik ve minnet duygusu aşılayın

girlchores-46e0a5ee4543e4e4378a1dc9637b6390.png

Araştırmacıların yazdıklarına göre, “Araştırmalar minnet duygusu gösteren kişilerin daha fazla yardımsever, cömert, tutkulu ve bağışlayıcı olduklarını, aynı zamanda da daha mutlu ve sağlıklı olduklarını gösteriyor.” Yani ebeveynlerin ev işlerine sabitlenmeleri, çocuklarından kardeşlerine yardım etmelerini istemeleri ve gün boyunca teşekkür etmeleri iyi bir şey. Ve “iyi” davranışı ödüllendirmeye gelecek olursak, araştırmacılar ebeveynlerin sadece çocuklarının “sık yapmadıkları nezaketleri” övmeleri gerektiğini söylüyorlar.

5 – Çocuğunuzun zararlı duygularını kontrol edin.

bully-13bad122c6fced3be8e988016b8938d5.png

“Başkalarına değer verme kabiliyeti, sinire, utanca, kıskançlığa ve diğer duygulara yenilir,” diyor araştırmacılar. Çocuklarınıza o duyguları tanımada ve uygulamalarında yardımcı olmak, güvenli olan uyuşmazlık çözümüne doğru onlara rehberlik etmek onları uzun bir süre değer veren bir birey olma yolunda tutacaktır. Ayrıca güvenlikleri için sevgi ve ilgi dışında anlayacakları açık ve mantıklı bir sınır çizmek de önemlidir.

6 – Çocuklarınıza resmin tamamını gösterin.

lonelyboy-07a273f901220e44f2b18734d8ccb1d0

“Hemen hemen her çocuk aile ve arkadaşlarından meydana gelen ufak çember ile ilgili empati kurup ona değer verir,” diyor araştırmacılar. Asıl olay onların sosyal, kültürel ve hatta coğrafik halkalarının dışında olan biriyle iletişim kurmalarını sağlamaktır. Onlara iyi bir eğitimci olmaları için koçluk ederek, kendilerini başkalarının yerine koymaları konusunda cesaretlendirerek, ve haberler ve olaylardaki ders verir nitelikteki anları kullanıp empati yapmalarını sağlayarak bunu yapabilirsiniz.

Araştırma tüm ebeveynler için moral verici kısa bir konuşma ile bitiyor;

“Kıymet bilen, saygılı, ahlaklı bir çocuk yetiştirmek her zaman zor bir iş olmuştur. Ama bu hepimizin yapabileceği bir şey. Ve bundan başka hiçbir şey daha ümit verici ve daha önemli olmamıştır.”

Çevrilen Link : http://www.upworthy.com/harvard-psychologists-have-been-studying-what-it-takes-to-raise-good-kids-here-are-6-tips

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir