Kategoriler
Genel İş Dünyası

Y Kuşağının İşte Tembel Görünmesinin 8 Nedeni

y kusağı gençler

Y kuşağı geleneksel çalışma anlayışı ile mücadele ediyor.Dünyanın çalışma gücündeki payları büyüdükçe, çok daha fazla iş Y kuşağını çeşitli çalışma şartlarına sürüklüyor.Eğer onların ihtiyaçları ve onlarla uzlaşma konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, işte size yeni nesli tembel ve işe yaramaz olarak görmenizden dolayı hatalı olduğunuzu, aslında durumun tam tersi olduğunu gösteren sekiz madde.

1 – Geleneksel çalışma yeri kurallarına önem vermezler.

Katı kıyafet kuralı mı? 10 dakika geç kaldı diye para cezası mı? Toplantıların iyi olması için yapılan toplantılar mı? Y kuşağı vakti geçmiş kurallarla derlenip toparlanan böyle önemli şeyleri dikkate almazlar. Belirli şeylerin yapıldığı bir şirkette çalışmazlar çünkü o iş zaten daima o şekilde yapılmıştır. Bu nesil sıklıkla kestirmeciler ve kurcalayıcılar olarak adlandırılır. Bazı işleri laf olsun diye tamamlamazlar. Görevlerini daha etkili ve sonuçları daha yüksek tutmak için daha kısa sürede tamamlamaya odaklanmışlardır.

Gelecek sefer 20’li yaşlarında birinin tembel olduğunu düşündüğünüz zaman, üretim süresine bir göz atın. Kopyala-yapıştır için kısa bir kod yazıp iş kendi kendini tamamlarken çok daha uzun süreli öğlen yemeği aralarının tadını çıkarıyor olabilir.

2 – Hayata inanırlar, hayat-iş dengesine değil

Y kuşağının hayattan istedikleri tek şey iş değildir.  Arkadaşları, ailesi, hobileri ve diğer ufak zevklerine zaman ayırmak isterler. Yaşamak için çalışırlar, çalışmak için yaşamazlar. Bu yüzden de yaşam stili olarak iş yaşamı bu popülasyon arasında yaygın hale gelmiştir. Y kuşağı insanları başka birinin kar kıstasına gelmesine yardım etmek yerine tutkuyla yapmak istedikleri proje üzerinde kar ve tutkularını kombine ederek saatler harcamayı tercih ederler.

Aslında, gelecek sever y kuşağından birinin makyaj videoları çekmek ya da ebay’de satmak için antika aramak yerine neden gerçek bir işe girmedikleri konusunda dırdır etmeyi bir daha düşünün. Bu genç ve oldukça başarılı girişimciler işlerini yaşamlarının etrafında inşa etmişlerdir:

  • Michelle Phan kariyerine makyaj blogger’ı ve Youtube videocusu olarak başladı ve şimdi ise 2015’te 120 milyon dolar getirisi olan bir şirketin sahibi.
  • Tim Ferris, yaşayan bir efsane, “The 4 Hour Workweek” kitabı ile bilinen oldukça başarılı bir yazar ve seri bir girişimci. Hobileri çerçevesinde bir dizi karlı işe sahip.
  • James Khezrie ilk erkek giyim mağazasını Brooklyn’de Jimmy Jaz olarak açtı, ve şimdi ise uluslar arası zincire sahip. İlhamını ise iyi müzik ve moda tutkusundan aldı.
  • Marie Forleo “Marie TV” isimli ödül kazanma yarışması ve herkese hobilerini nasıl işe dönüştürüp yılda birkaç bin dolar nasıl kazanabileceklerini öğreten “B-School” adındaki Premium eğitim programı ile oldukça başarılı bir iş yaşamı eğitimcisi.

 

3 – Başka bir etkisiz eleman olmak istemezler.

Evet, y kuşağı çoğu zaman “yetkili jenerasyon” olarak taşlanmışlardır. Ancak bunun tek nedeni y kuşağının faturalarını ödemek için ömür boyu bir iş aramamalarıdır. Amacı olan bir iş isterler ve hayatlarında anlamlı bir şey yapmak isterler. Deloitte’nin son yaptığı ankete göre, 10 cevaplayandan 6’sı belirli bir şirkette çalışmayı neden seçtiklerinin nedeni olarak amaçlarını göstermişlerdir.

Diğer taraftan, şirketlerin çoğu aynı anketteki %28’lik kesime ihtiyaçları olan düzeneği sağlamamıştır ve çalışanlarının bütün yeteneklerinin bunlar olduğunu hissettiklerini itiraf     etmişlerdir.

Eğer y kuşağınızın iş gücünü içerikli ve üretken tutmak istiyorsanız, şirketinizin çalışanlara yetki vermeye odaklanması gerekir. Onlara neden önemsemeleri gerektiğini, her     bir takım üyesinin nasıl başarı yakaladığına vurgu yaparak ve takım başarıları ve sadece müdürler yerine, onların başarılarını da överek göstermelisiniz.

4 – Soyut çalışma faydalarına daha çok değer verirler.

İş arayan bir y kuşağı teknoloji ve internetle silahlanmıştır. İşe başvurmadan önce, eski ve yeni çalışanlarınızın görüşleri de dahil olmak üzere şirketinizi en küçük noktasına kadar öğrenebilirler. Diğer jenerasyonların yaptığı gibi masa, esnek çalışma saatleri, yıllık zam ve emeklilik planı istemezler.

Daha çok samimi çalışma ortamı, yakından kontrol ve bürokrasi olmadan serin bir ofis ortamı, iş yerine evcil hayvan getirebilme ve sağlık ihtiyaçları gibi şeylere takılırlar. Çalışanlarını donanımlı, sadık ve motive olmuş tutmak için dolgun ücretten çok daha düşük fiyatlı yan ödemeler var.

5- Esnek olmaya ve işleri aceleyle yapmaya alışıktırlar.

Y kuşağı iş başında problemleri çözmeye, arama yapmaya, e-maillere cevap vermeye alışıktır. Bu yüzden geleneksel çalışma saatleri boyunca masalarına saplanmış olma ihtiyacı hissetmezler. Birisi günlük planını çoktan bitirmiş olup birkaç maile yakındaki kahve dükkanından cevap vermek varken neden sekiz saatini masa başında geçirsin ki? Sadece yaptıkları işin fiziksel varlıklarına ihtiyacı olmadığı sürece insanların neden kendilerini göstermek için ödeme aldıklarını anlamıyorlar.

Bu kuşak hafta başı 60 saatten fazla zamanlarını işte geçiren ailelerinin yaptıkları hatayı tekrarlamak istemiyor: bunun yerine tek istedikleri şey küpün dışındaki yaşamlarıyla birlikte başarılı bir kariyer yapmak. Teknoloji meraklıları olarak ofiste sıkışan takım arkadaşlarına kıyasla daha fazla başarı getirirken,  öte yandan da kendi ofislerini istedikleri yere kurup kendi oluşturdukları esnek saatlerde çalışma yeteneklerine sahipler.

6 – Özerklerdir.

Çoğunluğu klavyede yazı yazıp Google kullanmayı düzgün yazı yazmayı öğrenmeden önce öğrenmiştir. Y kuşağı ihtiyaçları olan bilgiyi nerede bulacaklarını bilirler ve eksik yeteneklerini tamamlamak için de çevrimiçi ücretsiz öğrenme araçlarından faydalanırlar. Ayrıca, 20’den fazla teknoloji girişimcilerinin milyar dolarlık şirketlerini yurt odasından işlettiklerinin hikayeleriyle büyürler. Bu hikayeler de hırslı y kuşağının da başarılı olabileceğini onlara hissettirir.

Bugünün genç yöneticileri yakından takip edilmek ve öğüt verilmesini istemezler. Karar alma sırasında aktif rol oynamak isterler ve neden onların fikirlerinin sayılmadığını anlamazlar. Eğer şirketiniz yenilenme arıyor ve daha ileriye gitme aciliyeti hissediyorsa, onların da konuşup hareket etmelerine izin vermelisiniz. Takımdaki en küçük insanın bile ürün hakkında fikir vermesine izin vermek oldukça devasa ve pozitif bir etki yapabilir.

7 – Şeffaflık isterler.

Y kuşağı çalışanları öylesine başlarını sallayıp yönetici tarafından söyleneni yapmazlar, tabi eğer kararın arkasında mantıklı bir açıklama görmüyorlarsa. “Ben patronum, ben daha iyisini bilirim,” gibi şeylere vakitlerini harcamazlar. En önemli alınan kararda bile arkasındaki nedeni bilmek isterler. Önemli kararların neden alındığını bilmek isterler. Devamlı diğerlerine katılmayabilirler, ama içtenlikten de memnun olurlar.

8 – Tecrübe ederek öğrenmek isterler.

Y kuşağının çoğu hırslıdır ve günlerinin kalanında orta yönetici olarak çalışarak tatmin olmaz. Yeni bilgiye ve doğrudan gelen tecrübeye açtırlar. Kişisel gelişime odaklanmışlardır ve diğer jenerasyonların aksine, üniversiteden mezun oldukları anda eğitimlerinin bittiğine inanmazlar. Aslında, sıklıkla uzun süreli öğrencilerdirler. Ofislerine asmak için başka bir diploma, sertifika veya derece yerine gerçek yaşam tecrübesine dayalı kursları ve eğitimleri tercih ederler.

Y kuşağı çalışanınızın yeni beceriler geliştirme, kurslar ve internet yayınları izlemesine izin verin. Aslında, onlara cesaret vererek sonradan ödemeli burs verin. Sık sık konuşmacıları ofisinize davet edin ve çalışanlarınızı eğitim seansları ve atölye çalışmalarına gönderin.

Çevrilen link : http://www.lifehack.org/articles/work/8-reasons-millennials-seem-lazy-work.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir